18
2019Eclipse parcial de luna
El pasado martes, 16 de julio, pudo verse en el hemisferio norte un eclipse parcial de luna. Eso sí, en aquellas zonas en las que la meteorología lo permitió puesto que la previsión era que el cielo estuviese cubierto en muchas zonas.
Tuvimos la gran suerte que la previsión nos indicaba que los cielos se cubrirían más allá de medianoche, con lo cual podríamos ver el máximo del eclipse parcial. En la práctica ese máximo se produjo entre nubes y tuvimos que aprovechas los claros para ir fotografiando.
Os muestro dos fotografías. En esta primera se está produciendo el empiece del eclipse.

Recordad la Luna no emite luz propia sinó que nos refleja la luz que le llega del Sol. En un eclipse de Luna, la Tierra se interpone entre ésta y el Sol con lo que la Tierra proyecta su sombra hacia la Luna.
Si el eclipse de Luna es completo significa que la Tierra bloquea totalmente la luz del Sol porque está justo en la trayectoria en línea recta de ésta. La Luna queda oscura porque no puede reflejar una luz que no recibe. Si es un eclipse parcial, implica que la Tierra bloquea parcialmente esa luz y donde no le llega a la Luna no se refleja en su superficie y por tanto vemos zonas oscuras como en la fotografía siguiente en la que se produjo el máximo del eclipse parcial.

Por último os muestro una composición de 9 fotografías de la Luna desde que la empecé a fotografiar hasta una media hora después del máximo en que la parte en sombra de la Luna disminuye. Lamentablemente ya empezaban a haber demasiadas nubes y decidimos, también por la hora que era y no ser festivo, dejar la sesión ahí.

Esta ha sido la primera vez que he fotografiado un eclipse de forma progresiva con medios más o menos decentes Canon 7D (x1,6) + multiplicador x1,4 + 70-200 L IS USM a 200mm. Y aún así las fotografías tienen un recorte para conseguir una ampliación al 100%
Jorge
Pues para ser la primera vez…son buenísimasss.enhorabuena.gracias por el aporte.un saludo
Daniel Arenas
Muchas gracias Jorge, otra cosa no sé pero ilusión le pongo.
Jordi
M’agrada molt la composició de les 9 fotografies, t’ha quedat molt bé. Una pregunta, però. He llegit que el multiplicador resta bastanta nitidesa. Què en penses? Cal usar un de molta qualitat potser… (i força car imagino)
Daniel Arenas
Bon dia Jordi,
Si efectivament, els multiplicadors els que fan és magnificar la imatge és a dir, és una mena de lupa que poses entre la càmara i l’objectiu. Això fa que a més d’augmentar la imatge també augmentes els seus defectes.
Això ja de per sí implcia que si l’objectiu no és gaire bó veuràs tots els seus defectes. Així que per utilitzar aquests multiplicadors jo recomano que es faci amb lents bones. Les imatges que veus són fetes amb un tele curt (70-200) de la serie L de Canon.
L’altra cosa és que la meva opció és utilitzar objectius i accesoris (com el multiplicador) de la pròpia marca de la càmara per assegurar-me al màxim la compatibilitat entre tots els elements i que s’entenguin bé entre ells.
Només canvio de marca en quant a objectius si la qualitat de l’altre objectiu és millor però normalment si és un tema de preu prefereixo no comprar i esperar més temps a poder fer-ho.
D’altra banda els multiplicadors tenen pèrdues de qualitat als «bordes» de les imatges i són bons al centre. Això també depèn. Quant més magnifiquin més veuràs aquesta pèrdua de qualitat. Així un multiplicador x2 (dit altrament «duplicador» fa que els voltants de la imatge siguin molts «tous» i en canvi el x1,4 també té aquest problema però és nota menys.
Per minimitzar-ho jo he optat per comprar el x1,4 i no el duplicador. A més si fas servir una càmara de format APS-C que tenen factor multiplicador x1,6 ja fas que només utilitzi el centre de l’objectiu (les «full frame» utilitzen gairebé tot l’objectiu) i per tant ja no notaries tant aquests problemes d’imatge en els voltants.
D’altra banda hi ha dos coses que has de saber. Per un costat que un multiplicador x1,4 es menja un pas de llum de l’objectiu que hi posis per tant el seu mínim és un pas més del que et digui l’objectiu. En el cas del duplicar, es menja dos passos de llum.
A més a més, en el cas de Canon, per tal que et funcioni l’autofocus cal que els objectius amb el que els utilitzis tinguin un diafragma mínim (màxima apertura) de f/2,8. si no hauràs d’enfocar manual i no amb l’autofocus. Això és problemàtic si pretens fer fauna o esports.
Espero haver-te acalrit, Jordi. Si no, pregunta!
Jordi
Completíssima explicació Dani, gràcies. Faig servir Canon i el multiplicador 1.4 val (Amazon) més de 450€…Crec que hauré d’esperar