06
2015Serapias lingua
Siempre se ha dicho que mayo es «el mes de las flores». A los que nos gusta la fotografía de naturaleza sabemos, por experiencia, que esto no es una verdad absoluta ya que la floración depende de la climatología y de la especie. Esto hace que muchas veces tengamos que estar al caso de aquellas especies que queramos fotografiar hasta el punto de tener que buscar ejemplares y visitarlos con semanas o días de diferencia para intentar obtener la fotografía del momento justo de su floración (con las luces adecuadas).
Personalmente, he descubierto que me gustan bastante más las orquídeas justo antes de que florezcan o cuando aún no lo han hecho completamente.
No es el caso que os muestro os. La Serapias lingua.
Siempre me suele tirar más hacer primeros planos y encuadres más cerrados pero últimamente intento ejercitarme un poco más y forzarme a hacer más fotos de ambiente (planos más abiertos) y de conjunto como podes ver en las siguientes fotos.
Para hacer esta toma tuve que girar la barra principal del trípode y hacerla cabeza abajo puesto que poniendo la columna en horizontal no me quedaba el punto de vista tan a ras de suelo como yo quería (y no tenía en ese momento ni el trípode mini ni tampoco el saquito de arroz, la ley de Murphy). En este caso no me percaté del tallo con la pequeña flor que pasa por delante de un ejemplar (el segundo por la izquierda). Las ganas de dejar de estar en una posición incómoda tras varios intentos pudieron más que el hacer una análisis de la toma con la cabeza fría en la pantallita de la cámara. Luego en el ordenador uno se da cuenta enseguida de los errores cometidos.
Las anteriores las podríamos clasificar como «de conjunto» y la siguiente se podría clasificar como de «ambiente».
Con la que realmente me estiro de los pelos es con esta fotografía. Realmente es una de mis preferidas de la sesión junto con la primera foto. Pero le encuentro un fallo muy grande en la ramita que sale de la izquierda a media altura del encuadre. Aquí no había incomodidades más allá de agacharse y levantarse repetidamente pero en la pantallita de la cámara, con «el live view» no me percaté en el momento de encuadrar. Me concentré intentando enfocar en manual con la lupa en x5 y en x10 y se me escapó el detalle de la ramita. Es fácilmente clonable, estoy de acuerdo, aunque no suelo hacerlo más que en las posibles motas de polvo.
No todas las tomas son exitosas, ni tampoco todas las salidas fructíferas (aunque ésta si lo fue) y si lo que busco es hacer una fotografía de paisaje documental prefiero no clonar (aquí podríamos discutir porque seguramente hubiese doblado un poco la brizna de hierba para que no saliese, si me hubiese dado cuenta, y eso también podría ser considerado «manipulación analógica»).
Gracias a tod@s por pasaros y dedicarme un ratito de vuestro tiempo 😉
Pilar Nadal
M’agrada la teva exigència en fotografia. Gràcies per compartir-les i per explicar els detalls que tu creus s’haurien pogut millorar. Una alumna aplicada…
UNES FOTOS PRECIOSES!!
Daniel Arenas
Moltes gràcies Pilar.
Sempre he pensat que la exigència és la base per aconseguir les fites. Tant la autoexigència com la exigència amb els altres. Des de petit m’han ensenyat que per posar-se a fer les coses de qualsevol manera més val ni posar-se. Quan un vol fer alguna cosa sempre ha de ser amb la convicció de voler sempre millorar cada vegada. Una altra cosa és que s’aconsegueixi però les aspiracions i la voluntat sempre ha de ser la d’aconseguir la màxima.
Salut!
eduardmarques
Realment fer macro comporta aquest nivell de detall en polir les imatges que pot arribar a enervar i molt, a mi em passa :-).
Personalment trobo que la natura no és així, és tal com la trobes, òbviament que pots fer algun retoc al camp però no entenc que si en el camp som capaços de modificar l’entorn fins a la darrera fulla o branquilló, com posteriorment som tant primmirats al negar-nos l’ús del clonador. En aquests moments estic en el terme mig, ni em passo mitja hora arranjant la flor, ni soc del que diu, això ja ho arreglaré a casa. Crec que hi ha un terme mig, al menys intento buscar-lo ;-)…, que no vol dir trobar-lo. Una abraçada i molt maques aquestes «Mick Jaggers» 😛
Daniel Arenas
Bones Eduard,
Tot depèn de les «fonts on hagis begut» i del límits que t’autoimposis per convicció (que evidentment que a mesura que evoluciones també poden canviar).
En el meu cas em baso en el meu aprenentatge en «escoles puristes». No clonar, no posar coses que no són, no usar filtres digitals o al menys no sense provar abans els filtres analógics in situ… En definitiva, obtenir en la major part del possible la foto ja acabada en la càmara i que a l’ordinador només calgui optimitzar (que no processar) variant lleugerament alguns lliscadors per acabar d’arrodonir la imatge.
En aquest sentit aquí està la meva autoexigència. Jo intentaré acabar la foto o gairebé en el moment de la presa, que no vol dir que sempre ho aconsegueuxi però llavors ho guardo com a «descarte» i amb la intenció de tornar-la a fer quan es pugui (en dies posteriors, a la temporada següent…)per aconseguir la fotografía.
Podría clonar la branqueta? Si.
Es perdria una gran informació que fes que tota la foto fos una mentida? No, pero la meva autoexigència (retornant el que li comentava a la Pilar) no em permet donar-la com a bona.
Dit d’una altra manera que m’hagi capficat amb l’enfoc i utilitzés la lupa tant que no em vaig fixar en l’enquadrament general no és excusa per haber descuidat el branquilló o el bri d’herba. Jo m’autoimposo que la meva «obligació com a fotògraf» és obtenir la fotografia arrodonida amb els meus criteris. Que agradi o no agradi a l’espectador és una altra cosa a l’igual que si és un enquadrament clàssic o no, això ja formarà part dels meus gustos personals.
Evidentment, en el blog podria posar només lo que passés pel sedàs de la meva autoxexigència i efecivament així ho faig, però hi ha vegades en la que em sembla bona idea expressar que no tot és or i que també cometo moltes errades compositives i perquè no, fer autocrítica en un temps en el que no es veu o millor dit, no es llegeix gaire.
HI ha qui diu que porto massa lluny la afició a la fotografia pero jo no combrego amb el «no passa reeees» quan la foto es queda a mitges. Està clar que hi ha una experiència i vivència pel sol fet de sortir però després també valoro el obtenir resultats.
Buff, quin totxo. En fi, espero haver explicat bé la meva postura. La autoexigència ens pot frustrar i fins i tot tenir cicles de més desencís que d’altres però també és la que ens fa crèixer i evolucionar. Un secret a veus… » a mi no m’agraden les meves fotos. Sempre els hi trobo un però i mai penso que siguin prou bones».
Jo sóc el meu pitjor i exigent crític.
Salut!
Daniel Arenas
Se m’oblidava dir que si, que alguna vegada he retocat més una foto que en el límits «puristes». Em permeto llicències quan són fotos de retrat per exemple (en aquesta disciplina sóc molt laxe perquè no intento mostrar el que he captat com si ho faig en natura sino que busco mostrar lo que tinc al cap, sempre treballant primer el més acurat possible o que sé amb llums artificials) i en algun cas quan la foto «era per mi» (sense ensenyar-la en lloc) però no arriba ni a l’1% del meu arxiu..
Ara si, ens llegim!